Naujienos

PRIENŲ KRAŠTO ŠVENTĖ 2024

By 2024-04-1716 gegužės, 2024No Comments

ŠVENTĖS PROGRAMA

Gegužės 17 d. (penktadienis)

9.00–19.00 val. Prienų krašto muziejaus paroda „Laisvės žvalgas“ | Laisvės aikštėje

Išskirtinė paroda, pasakojanti legendinio partizano Juozo Albino Lukšos gyvenimo istoriją. Paroda nustebins įdomiu dizainu – dinamiškoje erdvinėje mozaikoje sudėliotos kovotojo mintys, meilės laiškų nuotrupos, dokumentų fragmentai, žemėlapiai, citatos, svarbiausi gyvenimo faktai. Šios detalės erdvėje sujungiamos į bendrus vaizdinius ir vientisą istoriją.
Juozas Albinas Lukša – vienas žymiausių Lietuvos laisvės kovotojų ir vadų, prasiveržęs per sovietų saugotą valstybės sieną, užmezgęs ryšius su lietuviais emigracijoje, Vakarams skleidęs žinias apie rezistencinę kovą Lietuvoje ir sugrįžęs … kovoti iki galo. Net ir žinodamas, kad pagalba iš Vakarų jau neateis…
Ši paroda mums kalba ne tik apie J. A. Lukšą, bet ir apie pasirinkimą gyvenime. Šiandienos pasaulyje, užvaldytame materialinių gėrybių ir malonumų troškimo, Juozas Lukša šviečia kaip įkvepiantis pavyzdys žmogaus, atsisakiusio asmeninės naudos ir patogumo, ryžtingai paaukojusio visą savo gyvenimą, meilę, šeimą ir galiausiai gyvybę dėl brangiausio tikslo – Tėvynės, laisvos Lietuvos.

9.30 val. NATO, ES vėliavų pakėlimo ceremonija (programoje dalyvaus Lietuvos Kariuomenės Karinių oro pajėgų orkestras) | Laisvės aikštėje
10.00 val. Konferencija „O kas gi tu esi, Tėvyne, jei ne mes“ (Just. Marcinkevičius), skirta Lietuvos narystės NATO ir ES 20-mečiui | Prienų „Žiburio“ gimnazijoje

Konferencija skirta aptarti Lietuvai labai svarbių įvykių – įstojimo į ES ir NATO – reikšmę, taip pat kvies diskutuoti apie pilietiškumo, patriotizmo sampratą, grėsmes, su kuriomis šiandien susiduria ne tik Lietuva, bet ir kitos ES šalys, ir kaip įgyti atsparumą šioms grėsmėms. Bus plačiau diskutuojama apie visuomenės nusiteikimą saugoti ir ginti valstybingumą ir laisvę, gebėjimą dalyvauti pilietinio pasipriešinimo veiklose, apie jaunų žmonių pilietiškumo, patriotizmo ugdymą.

12.00 val. Šeimos dienai skirtas renginys | Skriaudžių laisvalaikio salėje (Jaunimo g. 11A, Skriaudžiai, Prienų r. sav.)

Bendradarbiaujant su R. Kaukėno paramos ir labdaros fondu, bus organizuojama akcija, skirta paremti sergančius vaikus ir jų tėvus. Renginio svečiai – broliai Lavrinovičiai.

16.00 val. Renginys „Mažo žmogaus didelis pasaulis“, skirtas Vaiko dienai | Šilavoto laisvalaikio salės prieigose

Kūrybinės-edukacinės veiklos, smagūs žaidimai ir kitos linksmybės.

17.00 val. Akustinis vakaras | Prienų Justino Marcinkevičiaus viešosios bibliotekos kiemelyje
17.00 val. Donato Mockaus ir Inese Valtere skulptūros darbų parodos atidarymas ir dainuojamosios poezijos atlikėjo Romo Naidzinavičiaus koncertas „Vėjo laivė“ | Prienų kultūros ir laisvalaikio centre

Donatas Mockus – Latvijoje gyvenantis ir kuriantis lietuvių menininkas, gimęs 1974 m. Kaune, užaugęs Plungėje. Mokėsi M. K. Čiurlionio menų mokykloje, Vilniuje. 2003 m. jis baigė skulptūros magistro studijas Vilniaus dailės akademijos, Kauno dailės
institute.
Parodose dalyvauja jau nuo 1998 m. Yra dalyvavęs įvairiose tarptautiniuose simpoziumuose: 2010 m. Medžio skulptūrų simpoziumas Ikškilėje Latvijoj, 2014 m., 2020 m. ir 2021 m. Medžio simpoziumuose Jalgavoje, Latvijoje, 2017 m. Tarptautinis medžio skulptūrų simpoziumas Rygoje, Latvijoje. 2011 m., 2014 m. metalo skulptūros simpoziumuose Jelgavoje Latvijoje. 2014 m. Tarptautinis metalo simpoziumas Rusijos Berizniki mieste.
2010 m. Dalyvavo „Olialia sunset sand“ tarptautiniame smėlio skulptūrų festivalyje ir nuo to laiko aktyviai dalyvauja smėlio, ledo bei sniego skulptūrų kūryboje visame pasaulyje: Suomijoje, Danijoje, Olandijoje, Vokietijoje, Amerikoje ir Japonijoje.

Inese Valtere – Rygoje gyvenanti latvių dailininkė, skulptorė, gimusi 1980 m. Koknesėje. Dailės studijų kelias prasidėjo nuo 11 metų. 2006 m. ji baigė Latvijos dailės akademijos skulptūros skyrių ir įgijo bakalauro laipsnį, kuris 2009 m. buvo papildytas skulptūros magistro studijomis.
Nuo 2001 m. aktyviai dalyvauja meno parodose, festivaliuose, konkursuose tiek Latvijoje, tiek užsienyje.
Yra dalyvavusi įvairiuose tarptautiniuose simpoziumuose.
Nuo 2013 metų skulptorė aktyviai dirba smėlio, sniego ir ledo skulptūrų srityje, keliauja ir kuria naujas skulptūras visame pasaulyje.
Nuo 2022 m. Inese Valtere dirba skulptore sniego projekte „Snow Village“, Suomija. 2022 m., 2023 m. Smėlio skulptūrų čempionate, Virdžinijoje, Amerikoje, 1-oji prizinė vieta komandiniame darbe su skulptoriumi Donatu Mockumi.
2023 m. 1-oji prizinė vieta smėlio skulptūrų festivalyje Rorschach mieste, Šveicarijoje, komandiniame darbe su skulptore Helena Banger.
Vienas didžiausių laimėjimų – galimybė dalyvauti kuriant šių metų parodą Japonijoje „Tottori smėlio skulptūrų muziejuje“.
Inesė sako: „Man skulptūra reiškia intymų medžiagos susitikimo tašką su mano vidiniu pasauliu, jausmais, emocijomis, o jei pavyksta sėkmingai realizuoti savo idėją medžiagoje – puiku. Kiekvienas naujas projektas, paroda ir festivalis man suteikia naujų įspūdžių kurti ir parodyti savo kūrinius, suteikia drąsos toliau dirbti meno pasaulyje.

19.30 val. LFF 3 lygos futbolo rungtynės: „Nemunas“ (Prienai) – „Pozityvūs“ (Veiveriai) | Prienų stadione

Gegužės 18 d. (šeštadienis)

12.00 val. Tradiciniai Justino Marcinkevičiaus kūrybos skaitymai | Važatkiemio k., Prienų sen., Prienų r.

Tradiciniai poeto Justino Marcinkevičiaus kūrybos skaitymai, skirti rašytojo 94-osioms gimimo metinėms paminėti.
Renginio metu Justino Marcinkevičiaus kūrybą skaitys moksleiviai, Prienų krašto kūrėjų klubo „Gabija“ nariai ir kiti skaitovai. Renginio metu dainuos Prienų „Žiburio“ gimnazijos moksleivių choras (vadovė Roma Ruočkienė).

15.00 val.  LFF 2 lygos futbolo rungtynės: „Nemunas“ (Prienai) – „Sirijus“ (Klaipėda) | Prienų stadione

16.00–22.00 val. „Blic“ pleneras „Žibantis grožis“ | Skriaudžių buities muziejuje (Kauno g. 19, Skriaudžių k., Veiverių sen., Prienų r. sav.)

Plenero metu lankytojai turės galimybę kūrybiškai išreikšti savo įspūdžius, mintis, naudojant specialius šviečiančius dažus piešti ant drobės Skriaudžių buities muziejaus aplinką, pastatus ir kurti žibantį grožį.

18.00–23.00 val. Muziejų naktis Prienų krašto muziejuje | Prienų krašto muziejuje

Prienų krašto muziejuje galėsite apžiūrėti muziejaus ekspozicijas ir aplankyti parodą „Jeigu žmogus ginkluotas meile, jis niekada nepralaimi“. Paroda skirta kun. Juozui Zdebskiui.

19.00 val. Baltai mėlyna vakarienė su braziliškos muzikos grupe „Samba Me“ ir mūsų krašto muzikos grupėmis „Cukraus pudra“ bei „Aksomu“ | Prienų Nemuno pakrantės apžvalgos aikštelėje

Staliukų rezervacija baigta. Nespėjusius rezervuoti staliukų kviečiame šventėje dalyvauti atsinešus savo staliukus ir kėdes arba gėrėtis Baltai mėlynos vakarienės vaizdais ir muzika iš grill zonos kitame Nemuno upės krante.

20.00 val. Grupės ANBO parodomasis akrobatinis skrydis „Sparnas prie sparno“ | Virš Nemuno, prie Greimų tilto

Aviacijoje „sparnas prie sparno“ vadinamas grupinis pilotažas yra vienas sudėtingiausių skraidymo elementų, reikalaujantis didelio pilotų meistriškumo ir susiskraidymo.
Nepraleiskite progos išvysti šį įspūdingą pasirodymą virš Greimų tilto Prienuose!

Gegužės 19 d. (sekmadienis)

Jiezne – ilgametės prancūzų kalbos mokytojos, mėgėjų teatro aktorės, aktyvios parapijietės Eugenijos Rimšienės jubiliejinio gimtadienio popietė „C’est la vie“.
10.00 val. Šv. Mišios | Jiezno parapijos bažnyčioje
11.00 val. Prisiminimai, pokalbiai, vyrų ansamblio „Žiežmara“ koncertas | Jiezno kultūros ir laisvalaikio centre 

Popietė atvira visiems norintiems dalyvauti.

13.00 val. Šv. Mišios už Lietuvos laisvės gynėjus | Pakuonio Švenčiausios Mergelės Marijos Ėmimo į dangų bažnyčioje
14.00 val. Liaudiškos muzikos kapelų šventė „Tos kaimo vakaruškos!“ (mokama) | Balbieriškio kultūros ir laisvalaikio centre (Parko g. 5-A, Balbieriškis,Prienų r. sav.)
14.00 val. Gėlių padėjimas prie kryžiaus, skirto partizanui Kazimierui Pypliui-Mažyčiui | Pakuonio Švenčiausios Mergelės Marijos Ėmimo į dangų bažnyčios šventoriuje
14.30 val. Pėsčiųjų žygis „Pakuonio krašto partizanų keliais“ | Žygio startas Daukšiagirės dvare  (Dvaro g. 15, Daukšiagirės k., Pakuonio sen., Prienų r.)
15.00 val. Patyriminė ekskursija (mokama) | Daukšiagirės dvare  (Dvaro g. 15, Daukšiagirės k., Pakuonio sen., Prienų r.)
17.00 val. Pėsčiųjų žygio pabaiga, kareiviška košė | Daukšiagirės dvare  (Dvaro g. 15, Daukšiagirės k., Pakuonio sen., Prienų r.)
17.30 val. Patyriminė ekskursija žygio dalyviams (mokama) | Daukšiagirės dvare  (Dvaro g. 15, Daukšiagirės k., Pakuonio sen., Prienų r.)

Gegužės 20 d. (pirmadienis)

10.00 val. Sekminės | Skriaudžių buities muziejuje (Kauno g. 19, Skriaudžiai, Prienų r.)

Dainos, šokiai, žaidimai, vainikų pynimas, piemenėlių kiaušinienės kepimas ir skanavimas, skarelių paroda.
Dainomis ir šokiais džiugins Skriaudžių pagrindinės mokyklos vaikų folkloro ansamblis „Tututis“.

Gegužės 21 d. (antradienis)

15.00 val. Projekto „Sutartinai“ edukacija | Prienų kultūros ir laisvalaikio centre

Patyriminės edukacijos metu Prienų krašto moksleiviai atras lietuviškų sutartinių grožį jas giedodami, bendraus su instaliacijos „Sutartinai“ – naujo Kauno kultūros centro projekto – kūrėjais, kurie pristatys simbolius sutartinėse, liaudies mene ir M. K. Čiurlionio kūryboje. Kartu su edukatoriais Prienų moksleiviai kurs instaliacijos „Sutartinai“ dekoracijas. Naujuoju projektu siekiama ugdyti tautinę savimonę per interaktyvų etninės kultūros ir nematerialiojo kultūros paveldo pateikimą, įtraukiant 2025-ųjų metų asmenybės – M. K. Čiurlionio – kūrybą.

19.00 val. Misterija „Skambantys raštai“ | Prienų kultūros ir laisvalaikio centre

2022 m. Kauno kultūros centras (KKC) įgyvendino projektą „Skambantys raštai”, kurio kulminacija tapo specialiai projektui surežisuotas teatralizuotas muzikinis pasirodymas – misterija.

Aktoriai: Indrė ir Remigijus Endriukaičiai, folkloro ansamblis „Viešia“.
Režisierius: Tomas Erbrėderis.
Muzika: Rūta Reutaitė.
Scenografija: Agnietė Janušaitė-Vitkūnienė.
Vaizdo projekcijos: Aurėja Jucevičiūtė.

Gegužės 22 d. (trečiadienis)

17.30 val. Poezijos šventė „Poezijos pavasaris“ | Prienų Justino Marcinkevičiaus viešosios bibliotekos kiemelyje
20.00 val. KTU Elektroninės muzikos ir kompozicijos studentų koncertas ir Prienų kosmologijos centro atidarymas | F. Martišiaus g. 78, Prienai

Gegužės 23 d. (ketvirtadienis)

14.00 val. Popietė „Esu pilietiškas europietis“, skirta Europos Sąjungos 20-mečiui | Stakliškių kultūros ir laisvalaikio centre (Prienų g. 13, Stakliškės)

Jūsų laukia viktorina „Europa – tai mes“, Nemenčinės kultūros centro kapela „Kapela kawalerow podwilenskich“, Stakliškių gimnazijos mergaičių šokių kolektyvas. Renginys nemokamas.
Komandas, norinčios dalyvauti viktorijone ir laimėti prizus, kviečiame registruotis po 4–5 narius el. paštu stakliskesklc@gmail.com

18.00 val. Improvizuota šiuolaikinio šokio ir gyvos muzikos sintezė | Daukšiagirės dvare (Dvaro g. 15, Daukšiagirės k., Pakuonio sen., Prienų r.)

Nemokamus kvietimus galite įsigyti čia.
Šio struktūrizuotai improvizuoto vakaro epicentre kūno ir garso santykis. Kaip kūną veikia garsas ir kaip garsas veikia kūną? Jaunosios kartos šiuolaikinio šokio menininkė Dominyka Markevičiūtė su džiazo muzikos atstove Ieva Baranauskaitė pakvies žiūrovus menų sintezių tėkmei, kurios metu įvyks stebuklinga energijų apykaita tarp muzikos ir judesio.
Jaunosios kartos šokio menininkė Dominyka Markevičiūtė yra Lietuvos muzikos ir teatro akademijos absolventė. Nors studijas Dominyka baigė tik praėjusiais metais, jos profesiniame žemėlapyje jau esti darbai su užsienyje pripažintais choreografais Palle Granhoj, Pietro Marullo, Nicolas Cantillon. Praėjusį pavasarį šokėja apdovanota specialiuoju prizu Štutgarte vykusiame šokio ir teatro solo festivalyje, už choreografo Luko Karvelio kūrinio „Kur krantas“ atlikimą.
Menininkė Ieva Baranauskaitė save identifikuoja, kaip atvirą įvairiems multikultūros ir meno sintezės projektams, ji rašo įvairaus pobūdžio muziką, veda meistriškumo kursus vaikams Vokietijoje ir kitose šalyse. Ji nuolat bendradarbiauja su žinomais vokiečių muzikantais, tokiais kaip pianiste Julia Kadel, trimitininkais Markusu Türk ir John-Dennis Renkenu, kontrabosininkais Timu Isfortu ir Achimu Tangu, saksofonistu Andre Meisneriu bei daugeliu kitų.

19.00 val. Patyriminė ekskursija (mokama) | Daukšiagirės dvare (Dvaro g. 15, Daukšiagirės k., Pakuonio sen., Prienų r.)

Gegužės 24 d. (penktadienis)

16.00 val. Parodos „Prienų savivaldos raida“ pristatymas | Prienų krašto muziejuje

Parodoje pristatoma Prienų rajono savivaldos istorija nuo nepriklausomybės atkūrimo (1990 metų) iki šių dienų.
Paroda veiks gegužės 24 d.–birželio 2 d.

Gegužės 25 d. (šeštadienis)

10.00 val. Prienų baikerių klubo „Raptorial“ akcija „Baikeriai sveikina miestą“
14.00 val. Tarptautinis festivalis „Poezijos pavasaris“ | Šilavoto Davatkyne (Lašašos g. 11, Naujasodžio k., Šilavoto sen., Prienų r.)
18.00 val. Šventinė kraštiečių ir svečių eisena | Laisvės aikštėVasaros estrada prie Nemuno
19.00 val. Vasaros estradoje prie Nemuno
Dainų ir šokių šventė „NEMUNAS – iš kartos į kartą“, skirta Lietuvos dainų šventės šimtmečiui
Lino Adomaičio ir grupės koncertas
„Grupės 2“ koncertas
Diskoteka su didžėjumi Jovani (Jonas Nainys)

Gegužės 26 d. (sekmadienis)

10.00 val. Šv. Mišios (Sekminės) | Prienų Kristaus Apsireiškimo bažnyčioje
11.30 val. Sporto ir pramogų popietė | Paprienės laisvalaikio erdvėje

Tradicinė mero žuvienė, sporto rungtys, muilo burbulai mažiems ir dideliems, edukacijos, piešimas ant veido, orientavimosi labirintas, mažasis ponis ir kitos pramogos.

…………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………..

Programa pildoma ir gali būti keičiama